Το πείραμα του Ερατοσθένη

Το σχολείο μας συμμετείχε σε ένα project παγκόσμιου βεληνεκούς με σκοπό την επανάληψη του πειράματος του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της περιφέρειας της Γης.
Η όλη διαδικασία χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2019 οι μαθητές της Β’ τάξης που δήλωσαν συμμετοχή και με χρήση του βίντεο προβολέα ενημερώθηκαν για το πείραμα του Ερατοσθένη. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκε μάλιστα και ένα κατατοπιστικό βίντεο. Η διαδικασία αυτή κράτησε μια διδακτική ώρα.
Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 και ώρα 12:15 φτάσαμε στην δεύτερη φάση του πειράματος. Οι μαθητές μετέφεραν τους γνώμονες που ετοίμασαν στο προαύλιο του σχολείου, όπου και θα πραγματοποιούσαν το πείραμα. Έκαναν συνεχείς μετρήσεις, σχεδόν ανά τρία λεπτά, και έτσι μόλις ο ήλιος μεσουράνησε (είχαμε υπολογίσει λίγο μετά τις 12:32) οι ομάδες κατάφεραν να σημειώσουν το ίχνος της σκιάς του γνώμονα τους και στη συνέχεια μέτρησαν το μήκος της. Στις 12:40 περίπου οι μαθητές καταπιάστηκαν με την επεξεργασία των μετρήσεών τους και τον υπολογισμό της γωνίας που σχημάτιζαν οι ακτίνες του ήλιου με τον γνώμονα κατά την ώρα του πειραματισμού μας.
Η γωνία των ακτίνων του ήλιου κατά την ώρα του δικού μας πειραματισμού ήταν 41,25 μοίρες. Έχοντας πλέον όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την ολοκλήρωση του πειράματος υπολογίσαμε την ακτίνα της Γης σε 6392,21 km.  Η απόκλιση από την πραγματική ακτίνα ήταν 20km περίπου και η προσπάθεια άξιζε τον κόπο!

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους υπολογισμούς της διαδικασίας εδώ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση