Φαγητό: Ίδια ανάγκη, διαφορετικές κουλτούρες

Για άλλη μια χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε στις ημέρες εκπαίδευσης που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Δράμας και ήταν «αφιερωμένες» στο Συνεργάζομαι και Δημιουργώ. Η κύρια ιδέα του προγράμματος σε μια ευρύτερη μορφή,   ήταν η συνεργασία, φορέων , θεσμών και μαθητών για την επίτευξη κάποιου στόχου.

Το σχολείο μας σε συνεργασία με το 1ο ΓΕΛ Δράμας και το Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου αποφάσισαν να συνεργαστούν  με θέμα εργασίας και έρευνας το φαγητό ή αλλιώς «περί γευμάτων εν γένει???.». Αναδείξαμε ότι ανεξάρτητα από ποια φυλή ανήκουν, τι υλικά χρησιμοποιούν, ή τι ενδιαφέροντα έχουν οι διαφορετικές «ράτσες» στην Ελληνική επικράτεια, πάντα οι καθημερινές τους στιγμές, σημαντικές ή ασήμαντες συνοδεύονται με γεύματα.

Τα  είδη τροφών, ο τρόπος μαγειρέματος και σερβιρίσματος, οι συνήθειες στη διάρκεια του φαγητού, διαχωρίζουν αλλά και ενώνουν τις διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, δημιουργώντας ανά τους αιώνες την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, η διατροφική αξία και χρησιμότητά της οποίας πλέον θεωρούνται ως πρότυπο υγιούς διατροφής και προτείνεται από τους σύγχρονους γκουρού της παγκόσμιας μαγειρικής

Θέλαμε, σε μια εποχή, όπου το γρήγορο φαγητό κυριαρχεί και τα αποτελέσματα της κακής διατροφής των τελευταίων δεκαετιών στην πατρίδα μας, μας οδήγησαν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης παχυσαρκίας και παιδικού διαβήτη, που οφείλεται στην κακή διατροφή, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας πάνω στην αξία της παραδοσιακής μας διατροφής και στις πιο υγιεινές επιλογές που αυτή μας προσφέρει. Αυτός ήταν ο κύριος στόχος της εργασίας μας.

Πολλές ακόμα δραστηριότητες συνόδευσαν το κύριο αντικείμενο της εργασίας μας. Συλλογή φωτογραφιών, γνωριμία με παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη και τον τρόπο χρήσης τους και τέλος η μεγάλη εκδήλωση  των τριών σχολείων που έγινε στα πλαίσια των ημερών εκπαίδευσης την Δευτέρα 27/4/2015 στο χώρο του Δημαρχείου Δράμας. Ένας μαθητής από κάθε σχολείο παρουσίασε σε μορφή power point, την δουλειά που κάνανε οι μαθητές μας.

Με το τέλος της παρουσίασης όλοι οι καλεσμένοι, που ήταν πολλοί, πήγαν στο φουαγιέ του Δημαρχείου, όπου οι μαθητές των τριών σχολείων είχαν ήδη τοποθετήσει σε πάγκους τα παραδοσιακά φαγητά που ετοίμασαν. Επίσης παραδοσιακά ποτά και μαρμελάδες  που έφτιαξαν γονείς των μαθητών μας.

Μαθητές σέρβιραν στον κόσμο παραδοσιακές νοστιμιές εξηγώντας και τι είναι το κάθε φαγητό ή ποτό που δοκίμαζαν. Ήταν μια βιωματική προσέγγιση της όλης προσπάθειας ανάδειξης της Ελληνικής Παραδοσιακής κουζίνας που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία κατά γενική ομολογία όλων των παρευρισκομένων.

Παράλληλα στον ίδιο χώρο, μετά από παραχώρηση του ανάλογου υλικού από τους πολιτιστικούς συλλόγους Περιθωρίου και Αγίου Αθανασίου, υπήρχε έκθεση παραδοσιακών σκευών μαγειρικής και μαθητές των σχολείων του Αγίου Αθανασίου, ντυμένοι αυτοί με παραδοσιακές στολές και του ΓΕΛ Νευροκοπίου χόρεψαν Θρακιώτικους και Ποντιακούς χορούς.

Πολύ γρήγορα όλα τα φαγητά και ποτά της έκθεσης, αν και πολλά, εξαντλήθηκαν από τους αυτούς που ήταν στην εκδήλωση μένοντας ικανοποιημένοι από τις διαφορετικές γευστικές νοστιμιές που οι μαθητές μας με τη βοήθεια των γονιών τους, παππούδων τους ετοίμασαν.

Οφείλω ως διευθυντής του σχολείου και ως ένας από τους συνδιοργανωτές του προγράμματος να ευχαριστήσω τους συλλόγους Περιθωρίου και Αγίου Αθανασίου, τους γονείς που βοήθησαν και κυρίως τους μαθητές μας που με την προσπάθειά τους ανέδειξαν και τίμησαν την κουζίνα του τόπου μας και το σχολείο μας.

Ραντεβού του χρόνου!!!!!!!!!!!!!!!

Μωυσιάδης Αναστάσιος Π.Ε 11

Βίντεο: Ημέρες εκπαίδευσης 2015

Βίντεο: Ημέρες εκπαίδευσης 2015

 

Φωτογραφίες: Ποδόσφαιρο

Φωτογραφίες: Ημέρες εκπαίδευσης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση